Satsa på en bra traktörpanna

Traktörpannan är som en hybrid av en vanlig stekpanna och en kastrull, vilket gör den till det bästa från båda världar. Den kombinerar fördelarna från en kastrull med styrkan hos en stekpanna.

Med höga och raka kanter liknar traktörpannan en vanlig stekpanna men säljs oftast med ett lock. Dess design gör den perfekt för en mängd olika matlagningssyften. Att ha en traktörpanna i ditt kök är inte fel! Det eftersom den möjliggör både stekning och kokning. Många föredrar att använda den för rätter där man först steker ingredienserna och sedan tillsätter övriga komponenter för att skapa en smakrik sås eller gryta.

När bör man använda en traktörpanna?

Med sin karakteristiska design som ligger någonstans mellan en stekpanna och en kastrull är traktörpannan både flexibel och unik. Den är idealisk för sautering och bräsering av mat, även om den lika gärna kan användas för att steka eller koka rätter.

Tack vare sina höga och raka kanter har traktörpannan en större stekyta än en vanlig stekpanna. Detta gör den perfekt för tillagning av större mängder kött eller exempelvis kycklinglår där extra utrymme behövs.

Även om en vanlig stekpanna kan användas, är fördelen med en traktörpanna dess utökade yta som gör den mer lämpad för tillagning av större portioner.

De höga kanterna på traktörpannan underlättar också när du ska laga såser. Dess djup och sidokanter skyddar mot stänk och spill, vilket gör den till ett idealiskt verktyg för att skapa såser och rätter som kräver extra utrymme och minska risken för att maten skvätter över spisen.

Vilken traktörpanna ska du köpa?

Valet av traktörpanna kan variera avsevärt beroende på material, design, storlek och pris. För att inte tala om kvaliteten. När du överväger att köpa en traktörpanna är det viktigt att främst fokusera på följande faktorer:

  • Material

Materialvalet påverkar både värmeledning och hållbarhet. Rostfritt stål, gjutjärn eller koppar är vanliga alternativ. Rostfritt stål är slitstarkt och lätt att rengöra medan gjutjärn är bra för jämn värmefördelning.

  • Storlek

Valet av storlek beror på din matlagningsstil och behov. En större traktörpanna kan vara användbar om du lagar stora portioner mat.

  • Pris

Prissättningen varierar beroende på material och varumärke. Att hitta en balans mellan pris och kvalitet är avgörande.

  • Design

Utöver funktion bör du även överväga designen som passar din köksstil och kompletterar övriga köksredskap.